Ali znate pravilno oskrbeti rano?

Ali znate pravilno oskrbeti rano?

23.05.2019

Rana je vsaka prekinitev kože ali sluznice, ob tem pa so bolj ali manj prizadeta še globlja tkiva. Po nastanku delimo rane na akutne (odrgnine, vreznine, raztrganine, kirurške rane, zelo pogosto tudi opekline…) in kronične (preležanine, arterijske , venske in diabetične razjede…). O kronični rani govorimo tedaj, ko se rana ne zaceli dlje kot tri tedne.

Za samooskrbo so primerne manjše površinske rane, vse večje in globlje rane zahtevajo pregled in oskrbo pri zdravniku. Obisk zdravnika je potreben tudi v primeru vboda z iglo, ob ugrizu živali, pri močno krvavečih ranah, pri hudih opeklinah in kroničnih ranah, zlasti pri sladkornih bolnikih (diabetične razjede).  Kadar imamo opravka z rano, je treba tudi oceniti morebitno potrebo po cepljenju proti tetanusu.

Vsaka rana ima sposobnost, da se sama zaceli. Kadar je sposobnost naravnega celjenja oslabljena, je potrebna zunanja pomoč. Le pravilna ocena in oskrba rane lahko privede do zacelitve brez zapletov in negativnih posledic.

Z ustrezno oskrbo rane boste preprečili morebitne okužbe, poleg tega se bo rana hitreje in lepše zacelila. Pred oskrbo rane poskrbimo za ustrezno higieno rok. Rano in okolico rane nato obilno spiramo. Na začetku lahko s tekočo vodo, najboljše pa je spiranje s fiziološko raztopino. Za čiščenje rane se opušča  spiranje z razkužili (npr. vodikov peroksid ali povidon jodid). Opušča se tudi tradicionalno prekrivanje ran z gazo. Gaza se prilepi na površino rane, ta se izsuši, poleg tega so boleča prevezovanja.  Gaze je treba pogosto menjavati, kar je povezano tudi z dodatnimi stroški.

Pomanjkljivosti  tradicionalne oskrbe ran premostimo z uporabo sodobnih sredstev, ki temeljijo na celjenju v vlažnem okolju. Vlažno celjenje ran je v uporabi tako pri akutnih ranah kot pri kroničnih ranah. Med sodobna sredstva za vlažno celjenje ran sodijo poleg dragih oblog, veliko bolj ekonomična in med uporabniki priljubljena dermalna pršila. Stroškovno dostopna  in brez recepte sta v lekarnah in specializiranih trgovinah na voljo  dermalno pršilo in mazilo CICATRIDINA. Oba medicinska pripomočka zagotavljata vlažno celjenje rane in zmanjšata tveganje za bakterijske okužbe. Zaradi edinstvene sestave in ključne sestavine hialuronske kisline je ohranjena primerna vlažnost rane. Površina rane je zaščitena in deluje suho.

S študijami dokazane prednosti uporabe dermalnega pršila in mazila CICATRIDINA:

  • občutno skrajšan čas celjenja
  • izboljšana in pospešena obnova kožnega tkiva
  • zmanjšano brazgotinjenje (tudi starih brazgotin)
  • primernost za dolgotrajno uporabo (tudi v  ginekologiji)
  • brez lokalnih ali sistemskih neželenih učinkov
  • predoziranje ni možno
  • enostavno in higienično nanašanje brez dodatnega vtiranja
  • hlajenje ob nanosu

Dermalno pršilo CICATRIDINA priporočamo pri oskrbi akutnih in kroničnih ran: preležanin, diabetičnih in venskih razjed (ulkusov).

Medicinska pripomočka iz linije CICATRIDINA  sta namenjena oskrbi akutnih in kroničnih ran, opeklin prve in druge stopnje ter sončnih opeklin. Dermalno pršilo in mazilo CICATRIDINA sta na voljo brez recepta v lekarnah, specializiranih trgovinah  ali v spletni trgovini Dr. Gorkič.

 

Dean Gorkič, dr. med.

 
 
 

Izdelke lahko kupite tudi v naši spletni trgovini Dr. Gorkič.

 
 
 

 
 
 

Zadnja novica

 
 
 
 
Poiščite nas na Facebook-u

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.